Åbent Hus i Næstved Modeljernbaneklub

I kælderen på Kobberbakkeskolen afdeling Uglebro har Næstved Modeljernbaneklub gennem de sidste 33 år opbygget et stort modeljernbaneanlæg på 140 kvadratmeter. Anlægget er udført i målestoksforholdet 1 : 87, også kendt som skala H0, og har Sydsjælland som forbillede. 

”Næstved station er naturligvis den største, men også Vordingborg, Præstø, Skælskør, Fodby, Tappernøje, Snesere, Skibinge og Mern stationer er repræsenteret foruden en afstikker til færgebyen Helsingør”, udtaler formand Thomas Rostgaard Henrichsen. ”Vi har gennem alle årene lagt et højt detaljeringsniveau i klubben, således at vi ”ikke bare kører med tog”, men har lavet korrekte modeller af bygninger, broer og stationsmiljøer, foruden det smukke landskab med træer og marker”, tilføjer han. Anlægget er opbygget omkring perioden fra 1950erne til 1970erne, og er derfor et tidsbillede fra en svunden tid.

Man er dog ikke i tvivl om hvor man befinder sig, når man går rundt ved anlægget. Ved Næstved station står Rampen stadig, stationsområdet er fyldt med godsvogne og spor, de to kommandoposter knejser i hver sin ende af stationen og perron 6 og 7 er endnu ikke nedlagt. Selve stationsbygningen er let genkendelig ligesom vandtårnet og remisebygningen. Bevæger man sig langs med Farimagsvej kan man beskue husene langs vejen og rundt om stationen, indtil man ender ved Kvægtorvsbygningen og havnebanen.  ”Modeljernbane er også et kompromis, for selvom vi har et stort lokale kan vi ikke få alle huse med på anlægget”, siger Thomas – ”men Maglemølle Papirfabrik har vi da fået plads til selvom den fylder godt op langs bagvæggen”. Papirfabrikken er 100 % opbygget fra bunden, og foruden selve bygningerne er der havnekraner, skibe, kajanlæg og ikke mindst jernbanevogne på fabriksområdet, så det ser ud som en helhed.

Generelt er anlægget præget at stor detaljerigdom og mange små scener med figurer, biler og finurligheder. Der er en kaserne med miltært udstyr, et bryggeri, en lille sportsflyveplads, en sejlende færge i Helsingør, et par busser der kører rundt på anlæggets veje, et fly der er nødlandet i en kornmark, et teglværk, den smukke bro over Susåen ved Næstved – Slagelsebanen (nu Fodsporet) osv. Foruden de faste detaljer er der flere steder gule knapper, hvor man med et tryk kan sætte en elektronisk detalje i gang på anlægget som f.eks. to gutter der drikker øl, høns der hakker i jorden, en hest der stejler og andre ting.

”Vi er ca. 65 medlemmer i alderen 16 – 82 år, så der er altid mange ideer og indgangsvinkler til hvad vi kan finde på”, udtaler Thomas. ”Vi har gennem årene haft mange tusinde besøgende, der dels har været fra andre modeljernbaneklubber og foreninger og dels publikum til vores åbent hus, der normalt holdes anden lørdag i juni. Da der i virkelighedens verden er meget gang i udviklingen omkring Sydbanen og Næstved station i disse år, har vi oplevet en stigende interesse fra de besøgende omkring de bygninger vi har på anlægget”, forklarer Thomas. ”Vi har derfor besluttet, at holde åbent hus alle torsdage i november 2018 fra kl. 19.30 – 21.30, så der er mulighed for at gense bygninger og miljøer fra en ikke så fjern fortid”.

Alle er velkomne til at besøge Næstved Modeljernbaneklub, men da der er begrænset plads i klubbens lokale opfordres interesserede til at fordele sig over alle torsdagene i november, så ikke der bliver trængsel allerede den første torsdag i november.

 

FAKTABOKS:

HVAD: Næstved Modeljernbaneklub - www.nmjk.dk

HVOR: Kobberbakkeskolen, afdeling Uglebro, Nygårdsvej 110, 4700 Næstved

HVORNÅR: Torsdage i november 2018 fra kl. 19.30 -21.30