FREDENSBORG MODELJERNBANEKLUB

¨ Lille Nord ¨               FdMJK

 

På klubbesøg i Næstved

Det er efterhånden længe siden, at vi har besøgt en anden klub, men torsdag, den 27/11-08 var der mulighed for det igen. 14 medlemmer drog sydpå mod Næstved Modeljernbaneklub, som formanden havde fået en aftale med.

 

Foto Erik Jacobsen2 Erik J Næstved-tur P1011822 Maskindepot

Klubben har til huse i et godt 180 kvm. stort kælderlokale på Ugle-broskolen i Næstved. De har siden 1985 bygget et meget flot og naturtro  HO-anlæg, hvor man kører 2-skinne digital med dansk materiel fra epoke III og IV. Udover selve anlægget, har klubben etableret sig med værksted, opholdsrum med ”kaffefaciliteter” og et ret omfattende bibliotek. 

Klubben har ca. 60 medlemmer, hvoraf 10 er det, som de kalder støttemedlemmer. Resten er aktive – nogen mere end andre selvfølgelig, og der er klubaften to gange ugentligt. Medlemmerne kan imidlertid komme i klubben stort set, når de har lyst, hvad enten det er hverdag eller weekend, for klubben har sit eget sikringssystem, som er uafhængigt af skolens øvrige system.

Det – set med vore øjne – meget store anlæg er mange steder helt færdigt med mange flotte detaljer.

Dog har man stadig områder, som er under opbygning f.eks. den kommende Helsingør Station, som man er begyndt på for ikke så længe siden, og hvor der er godt stykke vej endnu. 

De færdige områder er bygget med så stor omhyggelighed og akkuratesse, at man på fotos fra anlægget kunne blive i tvivl, om billedet er fra et modelbaneanlæg eller fra den virkelige bane. Det gælder ikke alene sporene med ballast, grøfter og øvrig beplantning omkring banelegemet, men også den øvrige udsmykning. Der er heller ikke sparet på noget f.eks. træerne. Der står store                      

klynger af træer, hvor nogle nok er lidt højere end dem, som vi normalt ser på et modelbaneanlæg, og det virker utrolig realistisk. De lange lige eller svagt kurvede sporstrækninger – både dobbelt- og enkeltsporede - ned gennem hele anlægget er en fryd at se på.

 

2 Erik J Næstved-tur P1011821 ved kaffebordet

Foto Erik Jacobsen

2 EB Næstved-tur 009 Helsingør

Helsingør

under bygning

 

– Foto EB

Flere af stationsområderne er modeller af de virkelige stationer og sporområder, så vidt som det nu kan lade sig gøre i model. Det er sjældent, at .man har plads nok til at ”kopiere” et sporforløb i den korrekte målestok; og det har de heller ikke i Næstved, men der er alligevel lykkedes at få det hele til at se meget troværdigt ud.                 

Klublokalet er beliggende på en skole, og modelbaneanlægget bliver faktisk også brugt til anskuelsesundervisning i skolens undervisning. Eleverne kommer ind imellem ned i kælderen for at opleve, hvordan f.eks. en jernbanestation, omgivelserne omkring den og landskabet i øvrigt virkelig har set ud i den tidsperiode, som anlægget dækker. Der er altid nogle seniormedlemmer, som kan komme tilstede om dagen og stå for ”undervisningen”. Klubben kan jo være så heldig, at en skoleelev bliver så fanget af interessen for modeljernbaner, at han bliver medlem af klubben.

 

Foto Erik Jacobsen

2 Erik J Næstved-tur P1011846Lang strækning

Foto Erik Jacobsen

2 Erik J Næstved-tur P1011836 Lang strækning

 

  

2 Erik J Næstved-tur P1011851 Betonbro                            

Jo – Næstved Modeljernbaneklub er absolut et besøg værd, og de er meget gæstfri dernede. Skulle du alligevel ikke selv kunne komme til Næstved i første omgang, så kan du jo starte med at se på klubbens hjemmeside www.nmjk.dk, hvor du kan få en mængde oplysninger om klubben og dens virke, ligesom der er mange fine billeder fra det store anlæg.

 

 

 

 

 

 

 

 

De kan bare det dér i Næstved – Foto Erik Jacobsen