Weekend tur til Fyn og Langeland 2021

 

 
Lørdag 25. september mødtes 17 oplevelsessultne medlemmer på P-pladsen foran klubben. Nummer 18 (Kurt) mødte vi først om aftenen! Målet var ”Storebælt rundt”, Efter en kort præsentation af køretøjerne med indhold drog vi af sted mod Storebælt
 
Første stop var Heljan og RC-Kongen i Søndersø. Vi var på Heljan for år tilbage, og så produktionen af modeltog. Men nu er produktionen flyttet til Kina, og det er kun kontorer og tegnestuer i Søndersø. Hos RC-Kongen har man anlagt en stor indendørs racerbane, men den var lukket gpa renovering. Trist. RC-Kongen er landets største forretning med racerbane-stof (!), og der var en mindre salgsafdeling for Heljans produkter. Her nød vi også formiddagskaffen, inden turen gik videre mod Odense.
 
Første stop på turen, RC-Kongen der har til huse i den gamle Heljan fabrik Ud over de mange dele til fjernstyrede modeller, var der også en del Heljan modeltog Hvad der var tilbage af Heljan, nogle montre med deres udvalg samt nogle kontorer
 
På Bolbro Bakke lå i sin tid Europas næsthøjeste tårn, Odinstårnet 177 m.
Ved tårnet holdt Thomas et foredrag om det oprindelige tårn, som blev bygget af restprodukter efter Lillebæltsbroen i 1935. Tårnet blev schalburgteret i 1944.
Lærlinge fra Odense Tekniske Skole har opført en kopi i størrelse 1:10.
 
Vi fortsatte til Jernbanemuseet og undervejs kunne iagttages tracéen af den kommende bysporvogn (letbane) i Odense.
 
Ved indgangen til Jernbanemuseet havde kassereren travlt med at
finde ud af hvem der havde adgang som medlemmer og pårørende samt
medlemmer af ældresagen som fik rabat
Den imponerende E-maskine skulle naturligvis beundres, flere havde jo lige købt den i model
"Odin", en replika af Danmarks første lokomotiv, som vores gode
medlem Jørgen har været i spidsen for opbygningen af
Og nej Peter, den må ikke fodres
 
På jernbanemuseet spistes den medbragte frokost, og herefter blev de flotte ferroviale genstande betragtet og studeret. I enkelte medlemmer opstod et barnligt behov for at køre med tog, og de tog en rundtur med minitoget. Efter sigende en interessant oplevelse!
 
Odintårnet som vi så på vejen Vel ankommet til Rosenlund og hilst på værten, blev værelserne fordelt Madholdet i gang i køkkenet, nogle arbejde mere seriøst end andre
 
Overnatningsstedet havde i de forløbne dage rykket sig fra Sydfyn til Nordvestfyn,  men vi fandt da det beskedne B&B, gemt i den fynske natur, og efter de obligatoriske rokader, blev sengepladserne fordelt. Der var nu tid til det traditionelle festmåltid i den store fællesstue, og selvom korøven er skiftet ud med store hakkebøffer, så manglede appetitten ikke, og bøfferne blev godt skyllet ned med bourgogne.
 
26. september
 
Morgenmad – pakke – pakke biler – farvel! Der er langt fra Søndersø til Fåborg, men det var muligt at nyde det afvekslende fynske landskab. Desværre var der ikke tid til et stop i Svanninge Bakker i De Fynske Alper. Det har vi til gode til en anden gang.
 
Remisen i Fåborg hvor formanden for SFVJ byder os velkommen Foreningens stolthed, "Marcipanbrødet" fra Lemvigbanen VLTJ Mj 12 Den gamle postvogn som også fungerede som billetkontor
 
Syd Fynske Veteranjernbane (SFVJ), der holder til i byen ved den gamle rundremise, hvor der efterhånden er opbygget et jernbanemiljø. Selve jernbanetrafikken til og fra Fåborg blev nedlagt ad flere omgange.
Banestrækningen Fåborg-Korinth blev købt af Fyns Amt i 1992. I 2011 måtte SFVJ (og Fåborg) erkende, at tiden for en baneforbindelse med resten af verden var passé - nye tider, nye krav og ændrede fritidsvaner krævede, at strækningen Korinth-Ringe blev omdannet til cykelsti, blot med bibeholdelse af enkelte skínnestumper på de nedlagte stationer. Siden da har SFVI kun kunnet køre mellem Fåborg og Korinth - en meget smuk tur gennem afvekslende landskab trods alt.
SFVJ kørte dog også længere ture ud i landet med deres materiel, indtil forholdene gjorde det umuligt.
Fåborg og SFVI er dog stadig et besøg værd, og byen er med de brolagte gader og stræder meget pittoresk.
 
Det obligatoriske gruppebillede foran remisen i Fåborg Korinth Station, hvor der kun lige var tid til en kop kaffe Frokost uden for Langelandsfortet
 
Vi mødte formanden Jørn Knudsen, som viste rundt i remisen, og fortalte om materiellet. Efter aftale skulle vi videre til Korinth og spise frokost, men tiden løb fra os, så det blev kun til en kop kaffe og et hastigt farvel og på gensyn. Klubben vil arrangere en udflugt til sommer! 
 
Sidste stop på de fynske øer var koldkrigsmuseet ”Langelandsfortet” og frokost. ”Langelandsfortet” er en remisens fra den kolde krig med mange interessante ”minder” fra en svunden tid.
 
Det meste af Langelandsfortet ligger under jorden, kun kanonerne stikker op En Russisk MIG-Jagerfly fra der polske luftvåben var der også Så går turen hjemover med færgen "Lolland"
 
Sluttelig færgen fra Spodsbjerg til Tårs – Lolland på lange – og retur til Nygårdsvej.