Klubudflugt til Lolland og Falster 2023

 

 


 
De morgenfriske klar til afgang fra Næstved Masnedø Fortet
 
Morgenfriske, lørdag 16. september, mødtes lidt over en håndfuld medlemmer på parkeringspladsen foran klubben. Der var dog nogle, der manglede. Men Kenneths alpepostbushorn fortalte, at han netop var ankommet med de sidste deltagere. Med 16 mand fordelt i 4 biler kørte vi sydpå, hvor første stop var Masnedø Fort. Her er der god udsigt til den kommende Storstrømsbro. Byggeriet er vel smurt, og vi talte 6 brofag på denne side. Det rykker. Pylonen midt i Strømmen er knap så synlig høj, så der er et pænt stykke til højden på 100 m.
Broen set fra Masnedø Visualiseringen af midterpylonen, fra besøgscentrets udstilling
 
Ad landevejen mod syd kørte kortegen til Gedser Remise. På trods af placeringen i "Udkantsdanmark", har remisen succes med at samle jernbaneeffekter, og fik for nylig et svensk damplokomotiv og en antik Carlsbergvogn. Det meste af tiden blev der set på "Olsen-bandens" kommandopost fra København G. Det er et scoop at den er placeret her, hvor den tiltrækker flokke af turister, særlig fra Tyskland. Der er meget at studere, og det skaber appetit. Vi havde selv medbragt frokosten, som blev indtaget i museets forhave på de opstillede borde og bænke.
 
Gedser Remise Carlsbergvognen Frokost ved remisen
 
Den fortsatte tur gik til Søllested, hvor vi skulle besøge "Teknikken", eneste modelforretning syd for Storstrømmen. Der blev da også handlet vildt, og ejeren havde en indkomstrig eftermiddag!    
Det sidste stykke vej vi skulle køre denne dag, var til overnatningsstedet OnlySleep i Holeby. Det var det tidligere plejehjem, men det lod vi os ikke mærke med. Alle blev fornuftigt indkvarteret, og efter en hyggepilsner gik madholdet i
gang med at tilberede festmåltidet: bøffer med bourgogne, og efter 14-18 gange "Så hæver vi. . . " var det tid til at sige godnat til Andreas Mogensen, og derefter køjebesøg. Og snart genlød værelserne af liflig snorken.
 
Hotellet Festmiddagen som blev indtaget i stearinlysets skær
 
Søndag 18, september
Tidlig næste morgen blev der serveret morgenmad. Der var vist nok nogle morgenvandrere, der var gået til bageren efter morgenbrød (?). Der blev hurtigt ryddet op, så vi kunne fortsætte til Maribo til besøg på Museumsbanens remise. Her mødtes vi med Carsten, som viste os rundt, bl.a. i den nye 3-sporede remise. Banen har nu 3 remiser, så stort set er alt materiel under tag.

 

Modtagelsen ved Bandholmsbanens remise i Maribo Der blev fortalt i banens flotte vognhal
 
Efter besøget forsatte vi til Rødbyhavn for at opdatere byggeriet på Fehmern Bælt-tunnelen. I Rødbyhavn er der en stor udstillingsmodel, hvor man kan komme tæt på byggeriet af den 18 kilometer lange tunnel og det enorme arbejde, der vil præge regionen frem mod åbningen af tunnelen i 2029. I Rødbyhavn er der også en udsigtsplatform ved stranddiget, men inden dette besøg skulle der spises frokost Der er ikke meget at se på. Og man husker den tidligere borgmesters skuffende bemærkning, da tunnelbyggeriet blev vedtaget: "Ved Storebæltsbyggeriet kom der 40.000 besøgende om året for at følge byggeriet.
Hvem orker at se et hul i jorden/vandet!
Et lille ophold blev foretaget ved den
fremtidige station: Lolland (?)
Der bliver flyttet mange materialer ved Femern byggeriet Formanden prøve at finde vej Den kommende "Rødby" Station
 
Sidste stop: Sukkermuseet i Nakskov. Et fint lille museum, hvor man skildrer "det hvide guld" på de syddanske øer, med sukkerets vej fra frø til sukkerknalden i kaffen. Mest interessant for os var de mange roebaner, som lå tæt, og transporterede roerne fra landmand til fabrik,

 

Model af fabrikken fra Sukkermuseet Samling inden turen går hjemad
 
ofte via en saftstation. Og roepigerne. Arbejdet i roemarkerne var ensformigt, foregik i ubekvemme arbejdsstillinger, og det var tungt. Derfor var det fra starten gjort til kvindearbejde. "De var mere smidige "
Herfra var det den direkte vej til Næstved