Sverigestur Efteråret 1998

Ved månedsskiftet sep/okt, var 13 mand fra klubben, såvel passive som aktive medlemmer, på en uforglemmelig tur til Sverige. Hvad laver man så i Sverige, kan nogen spørge og hvad ved de om modeljernbaner, kan andre spørge og hvad kan de lære os, vil endnu andre sikkert undre sig over?

Jo, ser I alle – de kunne lære os en hel del, viste det sig.

Vi startede torsdag den 1 okt., sidst på eftermiddagen, med retning mod Göteborg og Skövde. Vi havde bestilt hytter på campingpladsen i Skövde. Vi ankom pga. forsinkelser i færgetrafikken, til Skövde kl. ca. 01:30, hvor der så var natmad og en lille en.

Fredag, efter morgenbordet, tog vi til Göteborg, hvor der var tid til butiksbesøg m.m. Om eftermiddagen var vi på besøg i GMJS. De havde et fantastisk flot anlæg i Spor ”0”. Det var med masser af landskab og masser af detaljer. Det var virkeligt flot og de gamle drenge nød at fortælle om deres ideer og tanker og at vise hvad de havde bygget på siden 1946. De var meget bekymrede for, om der fandtes nogen, som var interesserede i at føre dette anlæg videre, eller om deres ”livsværk” skulle gå til grunde. Det håber vi selvfølgelig ikke, det gør!

Goteborg1.jpg (67740 byte)           Goteborg2.jpg (58155 byte)        Goteborg3.jpg (53159 byte)

Efter at have forvirret et par pizzabagere godt og grundigt, tog vi så til Modellrallere West, med et fantastisk flot ”Ho” anlæg. Det er utroligt flot gennemført i alle detaljer. Klubben har til huse i kælderen under et etagebyggeri i det sydlige Göteborg. De bygger efter svensk forbillede, og sikke de kan. Flotte bygninger, flotte landskaber og endnu flottere modeller. De har et medlem som er elektroingeniør og det kunne ses på det elektriske anlæg. Sirligt indrettet i et stålskab med sikringer og trafo'er, anbragt uden fuglereder!! Dette anlæg kan køres analogt og digitalt – parallelt med hinanden. Derudover har de et medlem som hedder Rutger Friberg. Han er vel den i hele Scandinavien, som ved mest om digitale anlæg og Olav og Bent fik vist nok noget at vide som de ikke vidste før!! Jeg tror, Bent drømmer om det om natten og på et tidspunkt, blev vi andre nødt til at indføre forbud mod at tale om digitaldrift. Bip-Bip! Der blev virkeligt talt om modelbaner, medens der blev drukket kaffe og spist kage. Jo, der blev sørget godt for os.

mrw1.jpg (64924 byte)        

Efter hjemkomst kl. ca. 01:00, blev der tid til lidt natmad og en lille en.

Lørdag var det så ”dags” for et besøg i det allerhelligste Klubben i Skövde som står for mig som det ultimative i modeljernbaner. Jeg og andre blev bestemt ikke skuffet. De bygger virkelig alt det vi andre kun drømmer om. De holder til i et stort kælderrum under et forsamlingshus. De havde inddelt dette rum i flere små, hvorigennem deres strækninger kører i landskaber, som de ser ud i Vestergötland.

bussen.jpg (47420 byte)

Her var der tale om mere landskab og bygninger og i mindre grad om jernbanespor. Der var adskillige kvadratmeter med udelukkende landskab, som er det flotteste, jeg nogen sinde har set. I et tilstødende lokale var de i gang med et forsøg på den totale illusion. Lokalet var ca. 3x7meter. I dette var et anlæg med en station og et spor ud i landskabet. I forgrunden er det meningen at man bygger huse i spor ”0” og stationen bygges i ”Ho” og så formindsker man forholdet ud i horisonten. I nærheden af bagvæggen, umiddelbart foran kulissen, var der opført en model af et slot i størrelse 1:400. Det var utroligt.

skovde1.jpg (64503 byte)        skovde2.jpg (34523 byte)

Et af klubbens medlemmer og stiftere er Krister Brandt som er journalist og redaktør af bladet Alt om Hobby, som mange måske allerede kender. Han udgiver endvidere en række årbøger om modelbaner i Sverige, og alt hvad der rør sig omkring hobbyen.

Bogen som udkom i 1991, er udelukkende tilegnet modelbanen i Skövde. Det er ikke en bog om bygningen af denne særprægede modelbane; men en flot fiktiv historie om personerne og omgivelserne på anlægget – en rigtig sjov røverhistorie. Klubben har købt et eksemplar af bogen, til almindelig udlån. Vi havde en virkelig god eftermiddag, hvor vi også blev spurgt, om vi var interesserede i at fortælle lidt om vores klub, til årbogen for 1999. Det var vi selvfølgelig og der er allerede sendt fotos og en kort historie, til forlaget. Måske er vi med, hvem ved?

Om aftenen havde vi så arrangeret lidt korøv med masser af bourgogne. Det blev endnu en hyggelig aften med masser af røverhistorier og gode tanker om alt det vi nu skal lave på vores eget anlæg. Nogen kan huske noget med et lokum!

Søndag pakkede vi så sammen og var i Næstved kl. ca. 17:00. Jeg vil gerne sige alle tak for en god vellykket tur. Jeg kunne godt finde på at tage dertil, igen.

 

Dan